OM MIG

Jeg er det man med et hollandsk ord kalder kleinkunstner. Det er der ikke rigtigt noget dansk ord for. Derfor har jeg haft lidt knas med min elevatortale, du ved, talen hvor man fortæller hvem man er på 3 min. Jeg kombinerer genre og gør brug af hvad jeg føler der skal til for at fortælle en historien. Jeg har flere forskellige hatte på og bevæger mig på tværs af genre. Jeg er vældig glad for dem alle, men nogle har, givet mig lidt flere udfordringer. Jeg uddyber herunder...


DEN KORTE

Jeg er uddannet skuespiller og instruktør i Devising på Amsterdamse Hoogeschool voor de Kunsten i Holland i 2001. Derudover er jeg også pole-akrobat, komiker, koreograf oginstruktør. Efter at have boet 12 år i Amsterdam, og en kortere periode i NewYork, vendte jeg i 2008 tilbage til Danmark. Jeg har turneret med mine egne forestillinger i bl.a.Danmark, Kina, Holland, Belgien og Italien, og senest medvirket i forestillingen, Fysisk Ustabil, og DR TV-serierne Broen, Arvingerne, Bedrag og Herrens Veje.


DEN LANGE

Kleinkunst artist – Hvad er det?

Kleinkunst er en hollandsk, fransk og tysk genre af scenekunst, indenfor teater, dans, revy og musik. Genren i Holland svarer til kabaret, men er tættere beslægtet med teaterformer som revy og musical. Kendetegnet ved genren er poesien, blanding af genre hvor sang er et vigtigt element der på skæv vis er flettet ind, ligesom den intime kontakt med publikum. I Holland ville bl.a. PH, Liva Wheel, Tommy Kenter være kleinkunstner. Stilen kan ikke indfanges i en enkelt kategori, men gør brug af forskellige genrer og stilistiske enheder som slapstick, illusionisme, akrobatik, dans, film, absurditet, musik, kunst, poesi, magi. Navnet Kleinkunst henviser til den intime kunstform, ofte af poetisk, humoristisk og følsom karakter, med en intim atmosfære med nærhed mellem kunstnere og publikum. Kleinkunst var oprindeligt soloforestillinger og ofte udført med et lavt budget.

I mine år i Amsterdam forelskede mig dybt i Kleinkunst genren, men det er først nu jeg bruger titlen. Jeg har kaldt mig mange forskellige ting, men i mit hjerte har jeg hele tiden været kleinkunstartist. Det rummer at jeg er skuespiller, fysisk skuespiller, instruktør og akrobat. Jeg elsker kombinationen af det teatralske, det fortællende, humoren, tragedien og den direkte kommunikation med publikum. Den kontakt er for mig nerven og grunden til at jeg står på scenen. Jeg er meget inspireret af scenerne i Holland, Frankrig og Belgien, og min store helt er Chaplin.

Skabende spiller

Jeg er uddannet i det man i Holland kalder ’Makende Speler’, hvilket betyder ’skabende spiller’. Altså at jeg skaber mit eget materiale. Uanset om jeg er en del af en forestilling (enten på eller bag scenen), eller instruerernde mig selv eller andre, er jeg skabende af mit eget materiale. I modsætning til at arbejde ud fra et færdigt skrevet manuskript, udarbejder jeg mit manuskript på gulvet.

Skuespiller/ Fysisk skuespiller

Når jeg udarbejder en forestilling, starter jeg med at arbejde med opbygningen af en karakter i kroppen. Jeg undersøger og er nysgerrig på, hvordan karakteren står og går. Karakteren bliver bygget op ude fra og ind. Det er groft sagt indgangen til det fysiske skuespil. Efter endt uddannelse i det fysiske skuespil, tog jeg til New York i 4 mdr. og studerede Methodacting på The Lee Strassberg Film and Theatreschool. Det var en spændende udfordring og gav gode nye værktøjer at lege med.

Devising instruktør

Devising er en teaterform, hvor den største del af manuskriptet bliver udarbejdet på gulvet, via improvisation. Ofte arbejdes der ud fra flad struktur, hvor alle involverede bidrager på lige fod med instruktøren, ud fra hver deres faglighed. Samarbejde er et af nøgleordene. Når jeg instruerer, tager jeg udgangspunkt i den enkelte spiller, spillerens tilgang og stil, og det materiale spilleren selv skaber.

Pole-artist/PoleFreestyler

Jeg er pole-artist. Nej, ikke stripper! Eller… JO når Det Kongelig Teater ringer og spørger om jeg vil danse med bare bryster i operaen Macbeth. Ellers…er det iført hættebluse og jeans, eller store kjoler lavet af balloner. Pælen er blot et redskab til at ophæve tyngdekraften. Jeg bruger pælen som et scenisk element, der kan transformere sig til fx en stang i en metrovogn.

Mimer

Ehm… klart en af de sværer hatte, og kun for specielt indviede. Men siden du tager dig tiden tilat læse det her, er du hermed specielt indviet. Min uddannelse fra skolen i Holland, hedder ’ De Mimeschool’, hvilke betyder at jeg er uddannet mimer. Mimer et fysiske alfabet og sprog for skuespillere, som tager udgangspunkt i Etienne De’ Criux, som er Marcel Marceus læremester. Så ja, noget helt andet end Pantomime. (!) Og nej, (har jeg hørt mig selv forklare) jeg står ikke på strøget med hvide handsker, selvom farmor var sikker på jeg ville være rigtigt god til det. Mime er ydermere den hollandske beskrivelse for Devising.

Underviser i formidlingsteknikker ud fra skuespillerens teknikker

En passion jeg harudviklet parallelt med skuespillet, er at holde master classes i formidlingsteknikker ud fra mine teknikker som skuespiller. De sidste år har jeg bl.a.undervist på Københavns Kommunes Klima Ambassadøruddannelsen.

Using Format